JUURETISESAI ehk potisai – olen sellega palju katsetanud ja tulemus võib tulla peaaegu iga kord isemoodi. Siiski järgin kindlat retsepti, kuidas saia teha ja jagan seda siin.
Juuretisesaia valmistamine algab juuretisest
Eelnevalt on vaja valmistada juuretis. Juuretise tegemiseks läheb aega 7-10 päeva. Kodustes tingimustes kasutasin täiesti tavalist KALEW tüüp 405 nisujahu, mida saab igast toidupoest soetada.
Juuretist nimetatakse ka „starteriks“, kuna see on juuretisesaia kõige olulisem algataja ja et saaks startida saia valmistamisega siis on vaja starterit. Ööpäeva seisnud juuretisele uue jahu ja vee lisamist nimetatakse ka juuretise „toitmiseks“. Annad juuretisele uut toitu, millest ta saab kasvada.
Mõõtsin välja 40g nisujahu ja 40g vett. Vee ja jahu vahekord peab olema 1:1, edaspidi on vee, juuretise ja jahu vahekord 1:1:1.
Juuretise valmistamise sammud
1.päeval: mõõda välja jahu ja vesi, kumbagi 40 g ja sega need kausis omavahel läbi, kata rätiku või kaanega ja jäta toatemperatuurile seisma järgmise päevani.
2.päev: mõõda teise kaussi 40 g toasooja vett, 40 g jahu ja 40 g ööpäeva seisnud juuretist.
(Tee nii iga päev samal kellaajal viis päeva järjest.)
3-5.päev: korda 2.päeva tegevust.
6.päev: „toida“ starterit tavapärasel ajal ja siis veel sama päeva õhtul kell 19 samamoodi teist korda.
7.päev: „toida“ starterit hommikul, lõunal ja õhtul.
Võta viimasel toitmisel üle jäänud starterit (selle mille tahtsid ära visata) 0,5 sl ja sega 100g toasooja vee ja 100g nisujahuga. Kata rätikuga ja jäta sooja kohta 12 tunniks seisma. Nüüd on juuretis käima pandud!
Juuretise valmisolekut saad kontrollida nii: vaja kaussi vesi ja tõsta sinna 1 supilusikatäis juuretist. Kui juuretis vajub põhja siis ei ole see valmis ja tahab veel soojas kohas seista. Kui juuretis jääb veepinnale ujuma siis võid alustada saia valmistamist.
- (Oluline on et juuretis oleks soojas kohas, tahab vähemalt 25 kraadist sooja, minul kui oli toatemperatuur alla 25 juuretis ei hakanud mullitama. Võib juuretist teha ka põrandaküttega ruumis, asetades starteri soojale põrandale, oluline on soojus.)
- Juuretise purki hoia pimedas kapis. Kaas jäta irvakile või kasuta kaane asemel hoopis õhku läbilaskvat riiet. Juuretis peab õhku saama. Mina hoian oma juuretist klaaspurgiga külmkapis, kaane sisse tegin augud, et õhk juurde pääseks.
Saia valmistamine, kui sul on olemas töötav „starter“ ehk juuretis
100G JUURETIST
350G TOASOOJA VETT
450G NISUJAHU
50G TÄISTERA NISUJAHU
2 TL SOOLA+25G TOASOOJA VETT
- Võta viimasel „toitmisel“ üle jäänud starterist 0,5 sl ja sega 100g toasooja vee ning 100g jahuseguga. Kata rätikuga ja jäta toatemperatuurile 12 tunniks seisma. Nüüd on juuretis käima pandud.
- Sega käega suures kausis 100g juuretist ja 350g toasooja vett. Lisa 500g jahu ning sega käega ühtlaseks. Kata rätikuga ja lase seista 30min.
- Lisa 2 tl soola ja 25g toasooja vett ning sega tainast käega alt üles tõstes, kuni sool ja vesi on korralikult ülejäänud tainaga segunenud.
- Tõsta tainast märja käega alt üles liigutades 4 korda, samal ajal kaussi pöörates ja tainast venitades igast nurgast. Korda taina venitamist iga 30minuti järel, selleks kulub kokku 2,5 tundi. Selle aja peale peaks tainas olema kerkinud 20-30% ja kui seda pole juhtunud siis korda venitamist veel 2 korda. Selline taina venitamine lisab tainasse õhku ja sai tuleb meeldivalt kohev ja pehme.
- Küpseta malmist ahjupotis. Pane pott kaanega ahju kuumenema 250 kraadisesse ahju.
Kui küpsetad saia malmist ahjupotis siis pole eelnevalt vaja ahju soojendada. Määri pott seest õliga ja raputa potipõhja jahu. Pane tainas potti ja kata kaanega ning küpseta 250kraadises ahjus 20minutit, eemalda seejärel kaas ja küpseta veel 20 minutit.
Lase saial restil või lõikelaual korralikult jahtuda.