Kui on saabunud kauaoodatud sügis ja oma aed õnnistab sind taaskord suurepärase tomati, suvikõrvitsa, sibula ja paprikasaagiga, on aeg mõelda jälle imemaitsva letšo valmistamise ja hoidistamise peale, mis külmadel talvekuudel hõrkude koduste roogade valmistamise imelihtsaks teeb. Suvikõrvits saab suve lõpul valmis korraga ja palju – teda on väga hea just letšosse hoidistada. Sobivad hästi ka ülekasvanud viljad.
Vaja läheb letšo tegemiseks
1 kg tomatit
500 kg mugulsibulat
1 kg suvikõrvitsat
2 küüslauguküünt
500 g paprikat
0,5 tl purustatud musta pipart
4 tl soola
100 g suhkrut
Lõpus lisamiseks 0,5 spl 30% söögiäädikat
*(Soovi korral nelki, vürtsi ja terapipart – püreestatud letšole lisa need pärast püreestamist, kui teed tükilist siis võid otse potti lisada koos teiste maitseainetega.)
Letšo valmistamine
Tükelda kõik koostisosad potti. Lisa maitseained. Kuumuta segu keskmisel kuumusel kaanega kaetult ca 30-45 minutit.
Püreestatud letšo – püreesta saumikseriga saadud segu ja pane kuum segu koheselt eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta.
Püreestatud letšot saab kasutada lihapallide peale, kastmete ja supipõhjade valmistamisel.
Tükilise letšo saamiseks jäta püreestamise etapp vahele. Tükilist letšot on hea niisama otse purgist maiustada kui ka kasutada erinevate roogade kõrval, liharoogadele kastmeks ja supipõhjaks.
Head isu!